HAFTADA 2-3 KERE SİYAH ÇİKOLATA ÖNERİRİM

Siyah çikolata; genel olarak acı veya bitter adı ile de biliniyor. Tadının keskin olması sebebi ile çok tercih edilmeyen ama sağlığına düşkün olanların da vazgeçemediği efsane bir lezzet. Kakao thebroma cacao adlı ağacın çekirdeklerinin kurutulup toz haline getirilmesi ile elde edilen hiçbir işlem geçirmeden üretilen antioksidan kaynağına şeker, yağ, vanillin, kakao yağı, lesitin, tuz ve süt eklenerek çikolata hazırlanıyor. Sağlıklı Beslenme Uzmanı olarak tatlıdan vazgeçemeyenler için kakao oranı yüksek şekeri azaltılmış çikolatanın müthiş değerli bir zevk verici olduğunu söylemeliyim. Ayrıca çikolatanın bu çeşidi üzerine yapılan önemli sağlık araştırmaları siyah çikolatada bulunan kakaodaki biyoaktif bileşenler nedeniyle genel sağlığımız açısından bize fazlasıyla yararlı olduğunu gösteriyor. 

Genel Sağlığı Yararı Fazla: Harvard Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Komitesi beslenme raporlarında siyah çikolatanın kakao oranı arttıkça kan şekerini dengeleyerek Tip 2 diyabet hastalığından koruduğunu, kanın akışkanlığını artırarak kalbe giden damarlardaki hasarları yenileyerek koroner kalp hastalığına karşı kalkan olduğunu bildiriyor. Siyah çikolata yendikten yaklaşık 40 dakika sonra kalbe giden damarlarda vazodilatasyon yani damar içi genişletici etki sağlayarak tansiyonu da düşürücü çok yararlı bir rolü de üstlenmiş oluyor. Yapılan en yeni araştırmalar siyah çikolatanın kakao oranı % 72 ve üzerinde olan çeşidi tercih edilip 45 g. kadar tüketildiğinde; yedikten 2 saat sonra görme fonksiyonlarını keskinleştirdiği, küçük harfli yazıları daha net okuyabilme becerisi geliştiğini göstermiştir. Sağlığı korumak için haftada 2-3 kere 30-45 g kadar siyah çikolata yemek yeterli. 

Tatlı İhtiyacını Giderici: Siyah çikolatanın sağlık iksiri olmasını sağlayan önemli özelliği kakaodan gelen polifenol adlı antioksidan. Bu nedenle süper sağlıklı tatlı olarak zayıflama diyetlerinde tatlı ihtiyacını gidermek için en iyi alternatif. Ancak çikolata ister siyah olsun ister sütlü enerji yoğunluğu yüksek; yedikçe fazlası istenilen porsiyon kontrolü zor olan kilo almayı kolaylaştıran bir yiyecektir. Bu nedenle siyah çikolatanın hem haz sağlayıcı hem de aşırı yemeyi önleyerek karın yağlarını eritme miktarı maksimum 30 g olarak belirtiliyor. Geniş ölçekli kontrollü önemli bir araştırmada; karın iç bölgesinde yüksek yağ miktarını yeterli ve dengeli sağlıklı beslenme planı içinde 30 gram kadar siyah çikolata yenmesinin özellikle bel çevresindeki yağların erimesinde etkili olduğu bulunmuştur.

Karın İçi Yağlarını Eritici: Siyah çikolatada bulunan polifenol adlı antioksidanların özellikle karın içi ve bel çevresine yerleşmiş yağların erimesinde metabolik aktif rol aldığını tekrarlamak istiyorum. Fakat polifenollere ek olarak siyah çikolatadaki kakaodan gelen çözünür diyet lifinin de bu şekilde depolanan yağların erimesinde görev aldığını belirtmekte fayda görüyorum. Siyah çikolatanın kimyasal bileşimine baktığımızda çoklu doymamış yağ asitlerinden de zengin hatta kalp hastalıklarına neden olan doymuş yağlardan da fakir olduğunu görürüz. Çoklu doymamış yağ asitleri yani yararlı yağlar hücrelerde yağ sentezini yapan genlerin baskılanmasında önemli rol oynayarak vücudun yağlanmasını da engellemektedir. Sonuçta sağlıklı tatlı da olsa 30-45 g. arasında yenilen siyah çikolatanın bel bölgesindeki yağlanmayı azalttığının altını özellikle çizmekte bilimsel olarak çok değerli buluyorum.

Konsatrasyonu Arttırıcı: Zayıflarken görünen en büyük sıkıntı yorgunluk, bitkinlik ve konsantrasyonda azalma gibi olumsuz etmenlerdir. Bu kişinin diyeti uzun sürdürememesini sağlamaktadır. Ancak sağlıklı zayıflama diyetine kakao oranı yüksek siyah çikolata eklemek; kakaodan gelen flavonoidler sayesinde beyinde bilişsel fonksiyonların da daha güçlü olmasına olanak sağlamaktadır. Siyah çikolata zayıflama diyetlerinde dikkatin dağılmasını önleyerek diyete odaklanmayı da kolaylaştırmaktadır. Yale Üniversitesinde yapılan bir araştırmada; hafif kilolu kızlara 1000 kalorilik 30 gram siyah çikolata ve siyah çikolata içermeyen diyet uygulama süreçleri değerlendirildiğinde siyah çikolata yiyerek zayıflayanların daha dikkatli porsiyonlarını uygulayıp daha fazla kilo verdikleri gözlenmiştir. Özellikle siyah çikolatanın hem haz verip hem de diyette tatlı olarak yasaklanmamasının da kızlarda daha çok motivasyon kaynağı olduğu bildirilmiştir.

Kan Kolesterol ve Yağlarını Dengeliyor: Kakao oranı yüksek çikolatada sadece polifenollerden dolayı değil kakaoda doğal bulunan zeytinyağının da temel yağ asidi olarak bildiğimiz oleik asitten yüksek miktarda ihtiva etmesi sayesinde kandaki LDL kolesterol ve kan yağı artışını önleyerek iyi huylu kolesterolün konsantrasyonunu arttırıcı etki sağlamaktadır. Kakao oranı şekeri azaltılmış çikolata tüketiminden sonra sindirim kanalında kolesterol emilimini azaltmakta, karaciğerde LDL sentezini azaltmakta, karaciğerin fazla kolesterol sentez mekanizmalarını dengeleyerek kalbin zinde kalmasına destek olmaktadır.    

İnsülin Direncini Kırıyor: Özellikle obezitesi olan kişilerin insülin direnci görülme sıklığı çok fazladır ve haftada 2 kere  kakao oranı yüksek siyah çikolatanın 1 küçük su bardağı sütün yanında tüketiminin insülin direncinde iyileşme karaciğer yağlanmasında ise azalma sağladığı bildirilmiştir. Çikolatada bulunan kakao pankreatik beta hücreleri fonksiyonlarını da arttırarak insülinin vücutta doğru kullanılmasını sağlamaktadır. Diyabeti olanlar, obezitesi bulunup insulin direncine sahip olan kişiler kan şekerlerinin düzenlenmesi, insülinin kolay kullanılmasını sağlayarak insülin direncini kırmada şeker içermeyen kakao oranı yüksek siyah çikolatadan tüketmeleri çok sağlıklıdır diyebilirim.