IHLAMURU KAYNATMAYIN ZARARLI

Ihlamur, yüzyıllardır kullanılan en etkili doğal bitkilerden biridir. İçerdiği polifenolik bileşenler sayesinde antimikrobiyal ve antioksidan etkiler gösterir. Eğer düzenli olarak demleme çay şeklinde tüketildiğinde ise çeşitli sağlık sorunlarının önlenmesi ve sağlığın iyileştirilmesine yararları saymakla bitmez. 

Ihlamur ağacı özellikle Avrupa, Kuzey Amerika ve Çin’de, ülkemizde ise daha çok Kuzey Anadolu’da yetiştirilir. Ihlamur ağacının çiçekleri saplarının bağlı olduğu yapraklarla birlikte ve çiçek açtıktan sonraki 4 gün içerisinde toplanması gerekir. Çiçekler gölge, havadar ve serin yerlerde kurutulur. Yapısındaki uçucu yağlar ve antioksidanlar kayba uğrayacağından kurutulan ıhlamur bir yıldan daha uzun süre saklanmaması gerektiğini de aklınızdan çıkarmayın. 

Kurutulan ıhlamur çiçekleri demlenir ve çay olarak tüketilir ancak vücut direncini artıran, metabolizmayı hızlandıran, hastalıklardan koruyan kısacası sağlık etkilerini oluşturan asıl kısmı sarımsı-beyaz renkli, hoş kokuya sahip çiçekleridir. Peki ıhlamur çayımı nasıl hazırlamalıyım diye sorarsanız kesinlikle kaynatma yöntemini önermem çünkü bu yöntem ıhlamurun polifenol içeriğinin azalmasına neden olur ve sağlığı koruyucu tüm etki kaybolur. Bu nedenle ıhlamur çiçeklerini antioksidan kapasite için en optimal sıcaklık olan 80-90 derecedeki sıcak suda, 5-10 dakika demleyerek tüketmenizi öneririm. Demlediğiniz ıhlamurun içerisine damak zevkinize göre çubuk tarçın, karanfil, limon, bal gibi besinleri ekleyerek lezzetini artırabilirsiniz.

Soğuk Havalarda Vücut Direncinizi Artırır

Özellikle kış aylarında yaygın görülen soğuk algınlığına karşı yardımcı olması için ıhlamur tüketilebilir. Adeta doğal bir ilaç olan ıhlamur çayının balla karıştırılması etkisini artırır. Ihlamur aynı zamanda fenolik bileşenleri en çok içeren bitki çaylarındandır bu sayede vücut direncini artırarak ve kan dolaşımını hızlandırarak üşümeyi önler, nezle ve grip gibi hastalıklarla baş etmeyi de kolaylaştırır. Ihlamur çiçeği çayı bunlara ek olarak hastalık esnasında terlemeyi artırarak vücut ısısını dengeler, ateş düşürücü etki sağlar. Ayrıca ıhlamur çiçeği çayı soğuk algınlığı sonucu oluşan, en sık karşılaşılan problemlerden olan öksürüğün tedavisine göğsü yumuşatarak ve balgamın atımını kolaylaştırarak katkıda bulunur. Öksürüğe sebep olan bakterileri özel bileşeni olan ‘uçucu yağ asitleri’ sayesinde öldürür. 

Rahat Bir Uyku Sağlar

Ihlamur vücut hücrelerini oksidasyon stresi gibi dış faktörlerden koruyan özel bileşenler olan kuarsetin, kamferol ve mirsetin sayesinde stres hormonlarının üretimini baskılar. Bu sayede kaygı bozukluğu ve depresyon gibi duygu durum bozukluklarının oluşmasını önler. Vücudun rahatlamasını sağlar, size sakinlik ve dinginlik sunar. Özellikle uyumadan yarım saat önce içeceğiniz bir bardak ıhlamura bir de rahatlatıcı etkiyi artıran karanfili eklerseniz deliksiz bir uyku alır ve ertesi güne dinç bir şekilde başlayabilirsiniz. Ayrıca araştırmalar ıhlamurun baş ağrısı ve migren semptomlarını da azaltarak hayat kalitesini arttırdığını göstermektedir.

Hem Zayıflayın Hem Güzelleşin

Sindirim sistemini hızlandıran ıhlamur çayı besinlerin hazmını kolaylaştırır, bu sayede hem idrar söktürücü hem de kabızlığı önleyici özellik kazanır. Bunun yanında her gün bir bardak ıhlamur tüketimi ile vücutta yağların kullanımında görev alan safra miktarını artırmış olursunuz ve yağ yakımı ile beraber kilo kaybını desteklersiniz. Ayrıca ıhlamur tüketerek kateşin, prosiyanidin antioksidanları ile cildinizin gergin ve dipdiri olmasını sağlarken selüliti de önleyerek yaza şimdiden hazırlık yapabilirsiniz.

Metabolizmayı hızlandıran, bağışıklığı artıran, vücuttaki hasar ve hastalıkları önleyerek organları güçlendiren süper içecek ıhlamuru tüm yaş gruplarındaki bireyler güvenle tüketebilir. Bunun yanında yaş gruplarına ve fizyolojik duruma göre ıhlamurun sağlık üzerine etkileri ve tüketim miktarlarından bahsetmek istiyorum: 

Bebekler ve Çocuklar İçebilir

6. ayına gelen yani ek besinlere başlayan bir bebek günde bir veya iki kez yarım kahve fincanı kadar ıhlamur tüketmeye başlayabilir. Bebeklerin bağışıklık sistemi yetişkinlerdeki olgunluğa erişmediği için soğuk algınlığı ve gribe karşı çok daha hassastırlar. Ihlamur bu hastalıkların önlenmesi ve öksürüğün yumuşaması için bebek ve çocuklara yarar sağlar, 1 yaşından büyük çocuklarda bal ile birlikte hazırlandığında hem ıhlamurun aktivasyonu ve etkisi artar hem de çocuklar severek içerler. Ayrıca bebeklerin gazının giderilmesi, kabızlık sorununun çözümünde de ıhlamur çayı yarar sağlayabilmektedir.

Emziklilik Dönemindeki Kadınlar Sütünüze İyi Geliyor

Bu dönemde her gün bir bardak ıhlamur çayı içmek rahatlamayı sağlar, kadınların sık yaşadığı sorunlardan biri olan lohusalık depresyonunu önler. Annenin kolay uykuya dalmasını ve kaliteli bir uyku çekmesini sağlar. Özellikle süt yapımını artıran bir diğer doğal mucize rezene ile beraber tüketildiğinde süt salgılatıcı etki katlanır. Hazırlanan rezene-ıhlamur karışımı günde bir-iki bardak içilebilir.

Mensturasyon Dönemindeki Kadınlarda Ağrıyı Azaltıcı

Ihlamur çayı içerisindeki özel bileşen kumarik asit sayesinde kasılma ve ağrı oluşumunu önler. Özellikle hormonel değişikliklerden etkilenen kadınların bu dönemde tatlı yeme eğilimleri de artar, bu nedenle menstural dönem esnasında hazırlanan ıhlamur çayına tarçın ve bal eklemek tatlı istediğini bastırmaya yardımcı olur. Bu dönemde ıhlamur çayı günde bir-iki bardak tüketilebilir.

Yaş İlerledikçe Su İhtiyacına Destek Olur 

Susama duygusunun yaşla beraber azalması yaşlılarda sıvı kaybına ve cildin sarkmasına neden olur. Gün boyu azar azar da olsa su tüketimi teşvik edilmelidir. Bunun yanında en güzel sıvı desteklerinden biri de ıhlamur çayıdır. Ihlamur içerdiği alanin, lösin gibi önemli aminoasitler ile daha parlak ve canlı bir cilt oluşturur ve yaşlanmayı geciktirir. Ayrıca yaşlılarda barsak hareketliliği azalır, posalı besinlerin de çiğneme güçlüğü ve iştah azalması gibi nedenler ile azalmasından dolayı kabızlık sık görülür. Yaşlı bireylerde günde bir-iki bardak çubuk tarçın, karanfil ve elma kabuğu ilave edilmiş ıhlamur çayı tüketmek bu sıkıntıyı ortadan kaldırır.