Baharın yaklaşmasıyla fazla kilolar da ruhumuzu sıkmaya başladı. Üzerimizdeki manto, palto ve ceketleri atınca göreceğimiz bel ve basen bölgesindeki yağ fazlalıkları fiziksel olarak rahatsızlığını duyacağımız bir sıkıntıya da bizi sürükleyecek. O nedenle yaz gelmeden bu yağlardan kurtulmanın hem kalıcı hem de düzenli zayıflamaya yönelik stratejileri oldukça önem kazanacak diyebilirim. Çünkü aralıklı oruç, tek öğünde beslenmek, süt ürünlerini kesmek, doğru ekmeği yememek vücutta ademi atıp geçici bir zayıflama sağlayacağı için en doğru beslenme önerileriyle zayıflamak oldukça önemli. Bunun için bugün köşemde sizlere hem zayıflama sürecinde hatalı beslenme bilgilerinden arınmak hem de inatçı kiloları kıran metabolizmayı hızlandıran sağlıklı diyet reçetem ile zayıflamak isteyenlere müthiş güzel öneriler hazırladım. İsterseniz öncelikle sağlıklı yaşam için bahsedilen ancak bilimsel hiçbir geçerliliği olmayan hepinizin sık duyduğu 5 yanlış bilginin doğrusunu açıklamak isterim. İkinci kısımda ise Haşimoto tiroidi olan hastalar için iyi zayıflamalarını sağlamada 5 beslenme önerimi göreceksiniz. İşte detaylar.

ZAYIFLAMA SÜRECİNDE SIK TEKRARLANAN 5 YANLIŞ BESLENME BİLGİSİ

SUYU SOĞUK İÇERSENİZ METABOLİZMANIZ ARTAR:

Bu çok doğru bir bilgi değil. Suyu soğuk içmek kısa süreli bir soğuk etkisi yaratır. Fakat metabolizmayı arttırmak yerine aslında iç organlarınız büzüşüyor, kan dolaşımında azalma oluyor, mide, baş ve eklem ağrılarının artması görülebiliyor. Suyu oda ısısında içmek, öğünle beraber içmek, oturarak içmek midede suyun daha uzun süre kalmasına, böbreklerden suyun daha fazla toplanmasına ve damarlara daha fazla pompalanmasına neden oluyor. Öğünlerle içilen 1-2 bardak su midede asidi azaltmamakta tam tersine midedeki aside maruz kalan sudaki mikropların öldürülmesini sağlayarak enfeksiyonlardan korumaya destek olmaktadır. 1.5-2 L su günde içilmeli öğünler dışında da güvenle suyu içmelisiniz.

MADEN SUYUNU İÇMEK ZARARLI:

Birçok kişi maden suyunun sağlıksız bir içecek olduğuna inanıyor. Aslında maden suyu zengin mineral içeren doğal sudur. Özellikle kalsiyum, magnezyum gibi mineraller açısından zengin ve kalp sağlığını, damar sertliğini koruyor tansiyonu dengelemeye kadar faydalı etkisi var. Her gün 2-3 su bardağı maden suyu içmek sindirimi kolaylaştırır. Hazımsızlığı yok ederi. Ana öğünlerin yanında 1 bardak maden suyu içmek midede yiyeceklerin daha iyi sindirilmesine yardımcı oluyor. Sadece kronik böbrek yetmezliği olan hastalar, hipertansiyonu bulunanlar sodyumdan zengin maden suyunu içmemeli, diğer maden sularını da 1 bardaktan fazla tüketmemeli. Mineral tuzları böbrekleri yorabilir, sodyum tansiyonu yükseltebilir. Meyve aromalı, soda şeklinde karbondioksit gazı olan yapay olanı, şekerli olanları sağlıklı yaşamda tüketmeyin. Düzenli maden suyu içmenin böbrek taşına neden olduğunu gösteren bilimsel kanıtlar olmadığı için dozajında maden suyu içmek yararlı.

ÖĞÜNLERİN SAYISINI AZALTINCA ZAYIFLAMAK KOLAYLAŞIR:

Öğün sıklığında ne çok yani sık sık beslenme ne de çok az yani 1 veya 2 öğün beslenme genel toplumdaki her bireyde zayıflama etkisini göstermez. Sık beslenme çok fazla atıştırmaya ve fazla yemeye yönlendirebileceği gibi az öğünde de doyana kadar fazla yeme dürtüsü bireylerin metabolizmasını bozar. Normalde yetişkinler 3 öğün, çocuklar 4-5 öğün beslenmelidir. Uzun süren açlık metabolik olarak kan parametrelerini düzenlerken sağlıklı 3 ana öğün düzeni de kan parametrelerinde düzelmeyi sağlar. Burada seçilen besinin türü ve aynı zamanda öğündeki miktarı önemlidir. Metabolizmanın düzenli çalışması için 3 ana 1 veya 2 ara öğün ideal olduğu gibi, öğünlerde rafine edilmiş karbonhidrat ve yağlar yerine az miktarda tam tahıl ve zeytinyağı yemek birçok kan değerinin düzelmesini sağlar. 2 öğün herkese uygun değilken 6 öğün de herkese hiç uygun değildir. Güne erken zamanda kahvaltı, günün tam ortasında öğle yemeği ve erken akşam yemeği idealdir.

ZAYIFLAMA DİYETİNE BAŞLARKEN EGZERSİZ YAPMAYIN:

Bu fikri benimseyen birçok sağlık personeli var. Aman zayıflama diyetine başlarken yürüyüş veya egzersiz yapmayın. 1 hafta sonra hatta belirli bir kiloya geldikten sonra yapın. Ve yürüyüş yaparsanız kaslar ödem yapar gibi anlamsız doğru olmayan bilgiler verilmektedir. Öncelikle yürüyüş ve egzersiz her yaşta, uygun süre ve uygun yoğunlukta düzenli olarak yapılması gereken en önemli sağlık koruyucudur. Yürüyüş ödem yapmaz, yürüyüş zayıflamaya engel olmaz. Tam tersi düzenli yürüyüş dinlenme metabolizma hızının düşmesini önler. Enerji açığını arttırarak uzun sürede yağ depolarının daha iyi kaybolmasını kas dokusunun, iskelet sisteminin daha güçlü kalmasını sağlar. Yürüyüş ve kendi beden ağırlığı ile yapılan dayanıklılık hareketleri sağlıklı zayıflama diyetine başlanılan ilk günden itibaren olmalıdır.