LIPOSUCTION VE BESLENME

Şişman kişiler vücutlarındaki yağlı bölgeleri elleri ile sıkıp biran önce bunları aldırıp zayıflasam diye sürekli hayal kurarlar. Aslında hayal edince yağlı bölgenin alınması ile pürüzsüz bir yeni bedene kavuşmak kolay gibi görünür. Bu nedenle diyet yapmak istemeyenler için liposuction yani yağ aldırma estetik cerrahide en sık tercih edilen yöntemlerin başında gelir. Günümüzde liposuction, kadın erkek farkı gözetmeksizin azıcık da olsa bölgesel yağın olduğu yerdeki rahatsızlık karşısında sağlıklı yiyecek tercih etme ve fiziksel aktivite yapma yerine tercih edilen estetik cerrahi girişimlerin başında yer almaktadır. Daha doğrusu hazır yiyeceklerin, hareketsiz yaşam ve stresin damgasını vurduğu 1980’li yıllardan bu yana sağlıklı beslenme ve egzersizi hayatlarına bir türlü sokamayan ve estetik kaygısı fazla olan insanlar için liposuction hala bir çıkış yoludur diyebilirim. 

Liposuction yani yağı alıp çekme diye tabir edeceğimiz yöntem gerçekte yağ hücrelerinin küçültülmesi ve o bölgede bulunan bir kısım yağ hücrelerinin de alınması olduğundan obezite için de çekici bir tedavi alternatifi olsa da maalesef bu işlem şişmanlığın kalıcı çözülmesi için geçerli bir tedavi yöntemi değildir. Çünkü liposuction işlemiyle şişman bir kişiyi zayıf yapacak ölçüde yağ alınamaz. Obez hastalar vücutlarının belirli bölgelerinde kontur düzeltmesi istediğinde iyi bir aday olabilirler fakat obez bir bireyin zayıflama diyeti yaparak sağlıklı kilosuna gelmeden bu cerrahi yöntemi uygulaması asla zayıflatmaz. 


Peki, Liposuction Nedir?

Vücudun herhangi bir bölgesinde toplanmış cilt altı yağ dokularının, cerrahi olarak vakum ve kanüller yardımı ile alınması işlemine liposuction denir. Bölgesel olarak fazla yağ depolanmasıyla oluşan dolgunlukları azaltmada kullanılan bir yöntemdir. Vücudun genel konturuna uymayan bu birikmiş yağ depolarının boşaltılması yöntemi; çene altı, boyun, kollar, memeler, diz çevresi, bacaklardaki depoların ve özellikle kadınlarda kalça, karın ve uyluk bölgesindeki, erkeklerde ise karın etrafındaki depoların alınmasında kullanılır.

Liposuction Çeşitleri Nelerdir?


Emme Destekli Liposuction:
Bu yöntemde, vakum cihazına bağlı ince bir kanül küçük bir kesikten sokulur. Yağ hücrelerinin parçalanması sonrasında parçalanan yağ hücrelerini emerek ileri geri hareketle vücut dışına çıkarır. 

Ultrasonik Liposuction: Bu yöntemde ultrason titreşimleri ileten bir kanül kullanılır. Bu titreşim yağ hücrelerini parçalar ve sıvılaştırdıktan sonra onları dışarı almayı kolaylaştırır. Daha çok sırt ve erkek memesi gibi lifli ve sert bölgelerde kullanılır. Bu prosedür çok fazla komplikasyona neden olduğundan, ABD’de büyük ölçüde durdurulmuştur.

Güç Destekli Liposuction:  Özel hareketli kanül kullanılır. Bu teknik emme destekli liposuction yöntemine benzer. Fakat burada bir makine kullanılmaktadır. Bu makine özel kanüllerin yağlı olan bölgeye iletilmesini sağlamaktadır. Bu yöntemle yapılan liposuction daha fazla büyük yağ içeren alanları azaltmada etkilidir.


Şişirme Tekniği Liposuction: Bu yöntemde deri altına verilen çözelti ile o bölgedeki yağın çözünmesi ve sonrasında da istenilen miktarda yağ alınması sağlanır. Bu yöntem fazla kanamayı engeller. Eğitimli bir hekim tarafından gerçekleştirildiğinde mükemmel derecede güvenilir kabul edilmektedir.

Liposuctiona Bağlı Komplikasyonlar Nelerdir?

Her ameliyatta olduğu gibi geçici ve ufak yan etkilerin yanında belirgin riskler de vardır. Tedavi bölgeleri geniş ve alınan yağ çok miktarda olduğunda bu risklerin olasılığı da artmaktadır. Çok miktarda yağ alımı hayati tehlikesi olan bir işlemdir. Buradaki ”çok miktarda yağ alımı” Amerikan Plastik Cerrahlar Topluluğu tarafından 5 lt den fazla alımlar için kullanılmıştır.

Liposuction sırasında ve sonrasında ameliyat bölgesinde kanama görülebilir. Ameliyat bölgesinde kızarıklık, şişlik, kötü kokulu akıntı, apse ve antibiyotik kullanımı gerektiren enfeksiyon görülebilir. Enfekte alanı boşaltmak için küçük kesi gerekebilir. Ameliyat bölgesinde morarma görülebilir. Genellikle bu durum ortalama 2-6 hafta içinde ortadan kalkar. Anestezi komplikasyonları gelişebilir.

Uzun dönemde en önemli sorun yağ alına  bölge dışında simetri dokularda aşırı yağ birikimlerinin olması ile birlikte engebeli bir doku deformasyonu ile yağlanma oluşmasıdır. Bu yağlanmayı önlemek için kilo almamak ve beslenme düzenine aşırı dikkat etmek gerekmektedir.

Liposuction Sonrasında Beslenme Tüyoları:

Liposuction işleminden sonra kişide ödem oluşma riski vardır. Ödemi engellemek için genellikle doktor kontrolünde yapılan korse uygulamasının yanında kişi, beslenmesine de dikkat etmelidir.


– Tuz ve tuzlu besinlerin tüketimi azaltılmalıdır. Salamura edilmiş tüm besinler, konserve ve turşu gibi tuz içeriği yüksek besinler diyetten çıkarılmalıdır.

– Günde en az 3 L su içilmelidir.

– Öğünlerde yağsız sebze çorbası tercih edilmelidir.

– Bol taze greyfurt ve taze limon tüketilmelidir.

– Yağ tüketimini mümkün olduğunca az olmasına dikkat edilmelidir. 

– Süt ve peynirde yağsız olanlarını tüketmeye özen gösterilmelidir.

– Kerevizin saplarını kaynatıp gece yatmadan önce ödemin hızlı azalması için içilmelidir.