Ananas Kaç Kalori?

Ananas sağlığa çeşitli faydaları olan besleyici ve lezzetli bir meyvedir. Eğer düşük karbonhidratlı bir beslenme rejimini takip ediyorsanız ananasın bu beslenmeye uygun olup olmadığını da merak ediyor olabilirsiniz. Kendine has tatlılığına karşın ananas herhangi bir sağlıklı beslenme planına eklenebilir. Yağ ve sodyum düzeyi düşüktür ve içerisinde sağlık için faydalı pek çok vitamin ve mineral barındırır.

Ananas Kaç Kalori, Besin Değeri Nedir?

Bir kase ananas 165 gram kadar tutar ve bu miktar içerisinde 82 kalori, 0.9 gram protein, 22 gram karbonhidrat ve 0.2 gram yağ vardır. Ananas aynı zamanda mükemmel bir C vitamini kaynağıdır.

  • Kalori: 82.5 kcal
  • Yağ: 0.2 gram
  • Sodyum: 1.7 mg
  • Karbonhidrat: 22 gram
  • Lif: 2.3 gram
  • Şeker: 16.3 gram
  • Protein: 0.9 gram
  • C vitamini: 79 mg

Karbonhidrat

Meyvelerin büyük kısmında olduğu gibi ananasta da kalorilerin büyük kısmı temel olarak karbonhidratlardan gelir. Bir kase taze ananasta 22 gram kadar karbonhidrat vardır. Bu 22 gramın 16 gram kadarı fruktoz formatında şekerlerden gelir ve 2 gramı da liflerdir.

Ananas genel olarak orta düzeyde glisemik bir gıda olarak bilinir. Fakat glisemik yükü muz ve karpuzdan daha düşüktür. Fakat orman meyveleri, elma ve armut gibi düşük glisemik endeksli gıdalardan ise daha fazladır.

Yağ

Ananasta yağ çok az vardır ve 1 kaselik ananasta yarım gramdan daha az yağ vardır.

Protein

Ananas ciddi bir protein kaynağı değildir ve porsiyon başına 1 gramdan biraz daha az protein barındırır.

Vitamin ve Mineraller

Ananas mükemmel bir C vitamini kaynağıdır. Bir kasesi tüm günlük ihtiyacı karşılar. Bunun yanında 181 mikrogram bakıra da sahiptir. Günlük bakır ihtiyacının 900 mikrogram olmasından dolayı ananas tüketmenin bu temel mineral ihtiyacını ciddi anlamda karşılayacağını belirtmek gerekiyor.

Kalori

Bir kase ananasta 82.5 kalori vardır ve bunların büyük kısmı karbonhidratlardan gelir.

Ananasın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Ananas, pek çok diğer meyve gibi, sağlığa uzun ve kısa vadeli faydalar sağlar. Bunların büyük kısmı içerisindeki vitaminler, mineraller ve antioksidanlardan kaynaklanır.

İnflamasyonları Azaltabilir

Ananasta bromelain adı verilen bir anti-inflamatuvar bileşen vardır. Bu enzim akut sinüzit için kullanılan diğer ilaçlar ile kombine edildiğinde oldukça yardımcı olabilir. Ayrıca artrit, kas sancıları, yırtıklar ve diğer yaralanmalar için takviye formunda da satılmaktadır. Ayrıca bromelain diş tedavilerinde ve yanıklarda çeşitli yerlerde anti-inflamatuvar bir madde olarak kullanılmaktadır.

Karın Bölgesi Kiloları Konusunda Yardımcı Olabilir

Yeterince meyve ve sebze tüketmek sağlıklı bir kiloda kalmak için önemlidir. Tartıda çıkan kiloya ek olarak özellikle karın bölgesinde ortaya çıkan yağlanmalar kalp hastalıkları ve metabolik sendrom açısından önemlidirler.

Yapılan araştırmalara göre yeterince sebze ve meyve tüketimi ile optimum karın yağlanması arasında bağlantı vardır. Buna ek olarak tatlı atıştırmalıklar da karın yağlanmasına katkıda bulunurlar. Ananasın tatlı bir lezzeti olması ve faydalı besin profili nedeniyle işlenmiş tatlıların yerine tüketilebileceği kesindir.

Cildin Tamirine Yardımcı Olur

Ananasın yüksek C vitamini içeriği bedenin kolajen oluşturmasına yardımcı olur. Kolajen yaraların iyileşmeleri için temel bir bileşendir. Yeterince C vitamini almak bedenin yaraları daha kısa zamanda iyileştirmesine yardımcı olur.

Sağlıklı Bağırsakları Destekler

Bromelain genellikle misa asidinin gıdaları parçalamasına yardımcı olması için takviye olarak satılan bir sindirim enzimidir. Bu etkiye dair henüz yeterince bilimsel kanıt bulunmuyor fakat yine de ananas sindirim yollarını güçlendiren bir etkide bulunabilir.

Ananas gibi bitkisel gıdalardan alınan polifenoller, daha iyi bir bağırsak mikrobiyomunun gelişimine olanak tanırlar. Sağlıklı bağırsakların ise bağışıklık sistemi üzerinde çeşitli faydaları vardır ve kronik hastalıkların önlenmesine de yardımcı olurlar.

Kanser Hücrelerine Karşı Savaşır

Bromelainin mide ve kolon kanseri üzerindeki etkileri üzerine çalışmalar da mevcutlar. Çalışmalara göre bromelain programlanmış hücre ölümünü daha olası hale getiriyor ve böylece bedenin anormal hücrelere karşı kullandığı bu yöntem daha istikrarlı hale geliyor.

Ayrıca bromelainin mide kanseri ve kolon kanseri hücrelerinin gelişimini engelleyebildiği de görülüyor. Henüz kanser tedavisinde kullanımına dair yeterince destekleyici kanıt olmasa da çalışmalar umut verici görünüyorlar. Tüm meyve ve sebzelerdeki faydalı polifenoller ve antioksidanları da dikkate alırsak, kanseri önlemek için bunların tüketimi önemli olabilir.

Ananasın Sağlığa Zararları Nelerdir?

Ananasta bulunan bromelain belli ilaçları tüketen insanlar için tüketimi güvenli bir gıda olmayabilir. Bu nedenle özellikle bazı yatıştırıcı türlerini ve kan sulandırıcıları kullanıyorsanız ananas tüketmeden önce doktorunuza danışın.

Eğer çeşitli meyvelere alerjiniz varsa, ananas da bir alerji kaynağı olabilir. Bu nedenle alerji belirtileri görecek olursanız bir sağlık kurumuna başvurun.

Create your account