Antep fıstığı, antep fıstığı ağacının tohumlarıdır. Rengi genellikle yeşildir ve hafifçe tatlı bir aroması vardır. Kuruyemiş olarak değerlendirilse de botanik olarak çekirdek olduğu söylenebilir. İnsanlar antep fıstığını binlerce yıldır tüketiyorlar.
Çekirdeklerin rengi sarıdan yeşilin tonlarına kadar değişiklik gösterebilir. Genellikle türüne göre boyutları değişebilir. Tüketmek için ilk olarak sert kabuğunun açılması gerekir.
Ülkemizde bol yetiştirilen bir kuruyemiş olsa da dünyanın her yanında da yaygın şekilde yetiştirilmektedir. Onu kabuklu, kabuksuz, kavrulmuş veya tuzlanmış şekilde bulmanız mümkündür.
Antep Fıstığı Kaç Kalori, Besin Değeri Nedir?
28 gram kadar antep fıstığı aşağı yukarı 49 tane fıstık yapar ve bunların toplamda 159 kalorisi vardır.
- Kalori: 159 kcal
- Karbonhidrat: 7.7 gram
- Yağ: 12.85 gram
- Lif: 3 gram
Antep fıstığında kolesterol yoktur ve aynı zamanda aşağıdaki vitamin ve mineraller bakımından iyi bir kaynaktır:
- Manganez
- Fosfor
- Bakır
- B6 vitamini
- Thiamin
Ayrıca içerisinde bol miktarda potasyum vardır. Hatta 50 gram kadarında büyük bir muzdan fazla veya bir kase pişmiş brokoliden daha fazla potasyum barındırır.
Antep Fıstığının Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Antep fıstığı beslenmenize oldukça katkı sağlar. %20’si proteinden oluşur ve bu nedenle kalori-protein oranı pek çok kuruyemişten daha fazladır. Bu proteinler daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olabilir ve kilonuzu yönetmenize yardımcı olabilirler.
Antep fıstığında aynı zamanda bol miktarda antioksidan vardır ve bu anlamda cevizden hemen sonra gelir. Antioksidanlar bedende bulunan ve hücrelere, proteinlere ve DNA’ya hasar vererek erken yaşlanmaya, kanser, diyabet ve kalp hastalıkları gibi rahatsızlıklara sebep olan serbest radikaller ile savaşırlar.
Antep fıstığı aynı zamanda doymamış yağ asitleri ve potasyum bakımından da iyi bir kaynaktır. Bunların ikisinin de antioksidan ve anti-inflamatuvar özellikleri vardır.
Diğer kuruyemişler gibi antep fıstığı da Akdeniz tipi beslenmenin temel öğeleri arasındadır ve bu beslenme türünün uzun vadede sağlığa faydaları vardır.
Sağlıklı Bağırsak Bakterilerini Destekler
Antep fıstığının lif oranı yüksektir ve lifler prebiyotik olarak davranarak bağırsak bakterilerinin gelişimine yardımcı olurlar. Bu bakteriler lifleri fermente ederek kısa zincirli yağ asitleri üretirler ve bunlar kanser, kalp hastalıkları ve sindirim sistemi bozukluklarının üstesinden gelmenize yardımcı olurlar.
Tansiyonu ve Kolesterol Düzeylerini Düşürür
Antep fıstığının kolesterolü düşürücü etkilerinin olduğu belirtiliyor. Kuruyemişlerin lif ve aynı zamanda yüksek miktardaki çoklu ve tekli doymamış yağ asitleri içeriğinin sağlıklı kolesterol düzeyleri ve kalp sağlığı ile bağlantısı vardır. Araştırmalara göre antep fıstığı tüketmek, diğer kuruyemişlere nazaran, daha düşük bir tansiyon sağlıyor.
Kan Şekerini Düzenler
Antep fıstığının glisemik endeks değeri düşük olduğundan onu tüketmek kan şekerinde çok ciddi artışlara sebep olmaz. Aynı zamanda antioksidanlara, karotenoidlere ve fenolik bileşenlere de sahiptir ve bunlar sağlıklı kan şekeri düzeylerinin korunmasına yardımcı olurlar.
Damar Sağlığına Katkıda Bulunur
Temel amino asitler beden tarafından üretilemezler ve beslenme ile alınmaları gerekir. Bazı çalışmalara göre antep fıstığında bulunan amino asitler kandaki yağ ve şeker miktarının azalmasını sağlıyorlar, damarları güçlendiriyorlar ve onları daha esnek hale getiriyorlar.
Göz Sağlığına İyi Gelir
Antep fıstığında çok yüksek düzeyde zeaxanthin ve lutein vardır ve bunların ikisi de gözleri mavi ışık kaynaklı hasara karşı korurlar. Aynı zamanda yaşa bağlı görme kaybına sebep olabilen makula dejenerasyonuna karşı da etkilidirler.
Kilo Verme
Antep fıstığı tüketmek kilo vermenize de yardımcı olabilir. Lifler ve proteinler bakımından zengin olmasından dolayı daha tok hissetmenizi ve daha az yemenizi sağlayabilir.
Antep Fıstığının Sağlığa Zararları Nelerdir?
Tuz Alımına Sebep Olabilir
Çiğ antep fıstığında çok tuz yoktur ancak özellikle kavrulmuş şekilde aldığınızda genellikle tuzlanmış olur. Fazla tuz ise yüksek tansiyon, kalp hastalıkları ve inme riskinde artışa sebep olur.
FODMAP Barındırır
FODMAP, fermente edilebilir oligosakkaritler, disakkaritler, monosakkaritler polyoller anlamına gelir. Bunlar belli bir karbonhidrat türüdürler. Huzursuz bağırsak sendromuna sahip olanların FODMAP tüketimini sınırlamaları belirtileri kontrol altına almalarını sağlar. Antep fıstığında fruktanlar olduğundan FODMAP değeri yüksektir. Bu karbonhidratlara karşı hassasiyetiniz varsa tüketim halinde aşağıdaki belirtiler ortaya çıkabilir:
- Şişkinlik
- Bulantı
- Karında ağrı
Alerjiler
Antep fıstığı ağaçta yetişen bir kuruyemiş olduğundan dolayı ağaç yemişlerine alerjisi olanların uzak durmaları iyi olabilir. Alerji belirtileri arasında şunlar vardır:
- Ağız, göz, deri ve boğazda kaşıntı
- Yutkunma zorluğu
- Bulantı ve karın ağrısı
- İshal
- Burun akıntısı ve tıkanıklığı
- Nefes alma zorluğu ve nefes darlığı
- Anaflaksi
Anaflaktik şok öldürücü olabilir. Bu nedenle alerjiniz varsa hemen bir uzmana görünmeniz gerekir.