Armut Kaç Kalori?

 

Armut, antioksidanlar, bitkisel bileşenler ve lif bakımından zengin sağlıklı bir meyvedir. Yağ ve kolesterol içermeyen armudu herkes tüketebilir. Armudun sindirim, kolesterol seviyeleri ve genel sağlık açısından faydalı olduğu bilinmektedir.

Sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeninin bir parçası olarak armut gibi besin değerleri bakımından zengin yiyecekler tüketmeniz, sağlığınız açısından olumludur. Düzenli olarak armut tüketerek kilo vermenizi destekleyebileceğiniz gibi kanser, diyabet ve kalp hastalıkları gibi sağlık sorunları riskinizi de azaltabilirsiniz.

Armudun kalori ve besin değerlerini, faydalarını ve armudu nasıl tüketebileceğinizi bu yazıda okuyabilirsiniz.

Armudun Besin Değeri ve Kalorisi

Armudun pek çok çeşidi olmakla birlikte orta boy bir armut (178 gram) yaklaşık olarak 101 kaloridir. Kalorisi düşük bir meyve olan armudun besin değerleri şu şekildedir:

Kalori: 101

Protein: 1 g

Karbonhidrat: 27 g

Lif: 6 g

Şeker: 17 g

K vitamini: 7,8 mcg

Potasyum: 206 mg

Armut, çözünebilir lif bakımından zengin bir meyve olduğundan bağırsak hareketlerinin düzenli olmasına ve kötü kolesterolü azaltmaya yardımcı olur. Armut, fruktoz ve diğer şekerler açısından zengin olmakla birlikte glisemik indeksi (38) ve glisemik yükü (4) düşük bir meyvedir.

Armut, yağ ve protein bakımından zengin bir besin olmamakla birlikte vitaminler ve mineraller bakımından zengindir. Bir adet orta boy armut. günlük ihtiyacın yaklaşık yüzde 13’ü kadar C vitamini ile yüzde 6’sı kadar bakır ve potasyum içermektedir. Armudun içerdiği antioksidanlar ve diğer besinler kabuğunda bulunduğu için armudu kabuğuyla birlikte tüketmeniz önemlidir.

Armudun Faydaları

Diğer pek çok meyve ve sebze gibi armudun da sağlık üzerinde sağladığı faydalar lif ve antioksidanlar içermesinden kaynaklanmaktadır. Armudun içerdiği bu bileşenler bağışıklık sistemini destekleme, inflamasyonu azaltma ve diyabet ile yüksek tansiyon gibi kronik sağlık sorunlarını engelleme gibi çeşitli faydalar sağlamaktadır.

Armut tüketmenin sağlık açısından sağladığı faydalardan bazıları şu şekildedir:

Sindirim sağlığını destekler

Armut, çözünebilir lif bakımından zengin bir meyvedir. Bir adet orta boy armutta günlük lif ihtiyacınızın yaklaşık yüzde 20’si bulunmaktadır. Çözünebilir lif, dışkının oluşumunu desteklemek ve kabızlığı engellemek açısından çok önemlidir. Yeteri kadar lif tüketmek aynı zamanda bağırsak florası açısından da faydalıdır. Bu da yalnızca sindirim sistemini değil, aynı zamanda bağışıklık sistemini ve ruh sağlığını desteklemeye yardımcı olur.

Felç riskini azaltır

Meyve ve sebze tüketmenin felç riskini azalttığını gösteren araştırmalar bulunmaktadır. Hatta uzun süreyi kapsayan bir araştırmada elma ve armutla birlikte bol yeşillik tüketen kişilerin felç geçirme riskinin çok daha az olduğu görülmüştür. Bununla birlikte sağlığı desteklemek açısından meyve ve sebze yemenin tek başına yeterli olmayacağı, genel olarak sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemli olduğu unutulmamalıdır.

Anti-inflamatuar özelliklere sahiptir

İnflamasyon, vücudun gösterdiği normal bir bağışıklık tepkisi olsa da uzun süreli kronik inflamasyon sağlık açısından zararlı etkilere sahiptir. Kronik inflamasyonun kalp hastalıkları ve tip 2 diyabet dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarıyla ilişkili olduğu bilinmektedir. Armutta bulunan antioksidanlar, vücuttaki inflamasyonu azaltarak kronik hastalıklara yakalanma riskinizin azalmasını sağlayabilir.

Hücre onarımına yardımcıdır

Orta boy bir armutta 8 mg C vitamini bulunmaktadır. C vitamini, hücrelerin gelişimi ve onarımı için olduğu kadar oksidatif stresin verdiği zararı engellemek açısından da önemlidir. C vitamininin bağışıklık sistemini desteklediği, yaraların ve kesiklerin iyileşmesine yardımcı olduğu ve enfeksiyonlara karşı koruma sağladığı bilinmektedir.

Kilo vermeyi destekler

Meyve ve sebze tüketimini arttırmak, obeziteyi engellemek açısından çok önemlidir. Daha çok taze meyve ve sebze tüketen kişilerin kilo alma ve sağlık sorunları yaşama ihtimalleri daha düşüktür. Meyve ve sebzenin yer aldığı yüksek lifli bir beslenme düzeninin yavaş kilo almayla ilişkili olduğunu gösteren araştırmalar bulunmaktadır. Bunun nedeni, meyve ve sebzelerin besin değeri bakımından zengin olmalarına rağmen kalorisi düşük ve doyurucu yiyecekler olmalarından kaynaklanmaktadır.

Diyabetle savaşmaya yardımcıdır

Armut dahil olmak üzere meyvelerde bulunan flavanoidlerin insülin duyarlılığını iyileştirebileceği bilinmektedir. Bu sayede diyabet önlenebilir ve hatta tedavi edilebilir. Çeşitli araştırmalar, düzenli olarak meyve ve sebze tüketmenin diyabet riskini önemli ölçüde azaltabileceğini göstermektedir. Armut, glisemik indeksi düşük ve lif oranı yüksek bir meyve olduğundan armuttaki şeker, kan dolaşımına yavaş bir şekilde karışmaktadır. Bu nedenle rafine şeker tüketirken ani artış gösteren kan şekeri, armut yedikten sonra yavaş bir şekilde artacaktır. Bu yüzden canınız tatlı çektiğinde armut gibi glisemik indeksi düşük meyveler tüketerek tatlı ihtiyacınızı olumsuz herhangi bir etki yaşamadan giderebilirsiniz.

Kemik sağlığı açısından faydalıdır

Armutta bulunan K vitamini, kemik sağlığı açısından çok önemlidir. K vitamini, kalsiyum ve magnezyum gibi minerallerle birlikte çalışarak kemik sağlığını desteklemeye yardımcı olur. Bu nedenle özellikle kemik erimesi olan kişilerin kalsiyum, magnezyum ve fosforun yanı sıra K vitamini tüketimlerine de dikkat etmeleri gerekir.

Armudun Zararları

Armudun herhangi bir zararı olmamakla birlikte bazı insanlarda armut alerjisi olabilmektedir. Bu nedenle armut alerjisi olan kişilerin bu meyveyi tüketmemeleri gerekir.

Armut aynı zamanda bazı kişilerde şişkinlik ve ishal gibi sindirim sorunlarına yol açabilir. Bunun nedeni armutta bulunan bazı karbonhidratların sindiriminin zor olmasından kaynaklanmaktadır.

Armut bazı durumlarda ise çok tüketildiğinde zararlı olabilmektedir. Çok fazla armut tüketirseniz, vücudunuza çok fazla şeker almış olacağınız için dikkatli olmalı ve tüm yiyeceklerde için geçerli olduğu gibi armudu da ölçülü bir şekilde tüketmelisiniz.

Armut Nasıl Yenir?

Armudu kuruyemişlerle birlikte tüketirseniz, harika bir ara öğün hazırlamış olursunuz. Ancak bunun yanı sıra armudu yulafla, salatalarda ya da smoothie’lerde de tüketebilirsiniz.

Bazı kişiler armudu pişirerek de tüketmektedir. Armudu haşladıktan ya da kavurduktan sonra tavuk kullanarak harika yemekler yapabilirsiniz. Veya armut, tarçın ve hindistancevizi gibi malzemelerle harika tatlılar hazırlayabilirsiniz.

Armudu nasıl tüketirseniz tüketin, armuttaki besinlerden en iyi şekilde faydalanmak için kabuğunu atmamalısınız. Armudun sahip olduğu faydalı bitkisel bileşenlerin çoğu kabuğunda bulunduğu için meyveyi mümkün olduğunca kabuğuyla birlikte tüketmelisiniz.

Create your account