Portakalın sağlığa faydaları düşünüldüğünde akla ilk gelen şeylerden birisi elbette C vitamini içeriğidir. Turunçgillerde bol miktarda bağışıklığı destekleyici C vitamini bulunur. Fakat portakalın bunun yanında kanserle savaşan bileşenler ve bol su gibi sağlığa muhtemel başka faydaları da vardır.
Portakalın besin değerleri içerisinde potasyum ve fosfor gibi minerallerden kronik hastalıkları geciktiren veya önleyen bileşenlere kadar pek çok şey vardır. Oldukça lezzetli bir meyve olmasından dolayı kendisinden, suyundan ve kabuğundan bile faydalanabilirsiniz.
Portakal Kaç Kalori, Besin Değeri Nedir?
Bir tane orta boy portakalın besin değerleri aşağı yukarı şöyledir:
- Kalori: 72.8 kcal
- Yağ: 0.21 gram
- Sodyum: 12.6 mg
- Karbonhidrat: 16.5 gram
- Lif: 2.8 gram
- Protein: 1.27 gram
C vitamini ve liflere ek olarak portakalda potasyum ve folat da vardır ve bunlar iki temel besindirler. Potasyum kalbi, kasları ve kemik sağlığını destekler. Folat ise alyuvar ve DNA üretiminde kullanılan bir B vitamini türüdür.
Portakalda az miktarda kalsiyum ve magnezyum da bulunur. Kalsiyum güçlü kemik ve dişlere destek olur, kas ve damarların kasılmalarına yardımcı olur ve hormon ile proteinlerin salgılanmalarında rol oynar. Magnezyumun ise bağışıklık sistemini güçlendirmek, kalp atışlarını düzenlemek ve güçlü kemikler gibi çeşitli kullanım alanları vardır.
Portakalın çekirdeklerinin bile besin değerleri vardır. 2021 yılında yayınlanan bir çalışmaya göre portakal çekirdeklerinde doymamış ve temel yağ asitleri bol bulunuyorlar. Ayrıca çekirdeklerde kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein ile karbonhidratlar gibi makro besinler de bulunuyorlar.
Portakalın Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Portakalı nasıl tüketirseniz tüketin, sağlığa çeşitli faydaları olacaktır. Portakal sizi doyurabilir, günlük sıvı ihtiyacınızı tamamlamanıza yardımcı olabilir, sağlıklı kalmak için ihtiyaç duyduğunuz vitamin ve mineralleri tamamlayabilir.
Su Almanıza Yardımcı Olur
Orta boy bir portakal 121 gram kadar suya sahiptir. Su ihtiyacınız yaşınıza, aktivite düzeyinize ve sağlık durumunuza göre değişir. Genel olarak erkeklerin ihtiyacı kadınlardan biraz daha fazladır.
İnsanlar genellikle su ihtiyaçlarının %20’sini gıdalardan alırlar. Portakal gibi su zengini gıdalar günlük ihtiyacınızı karşılamanıza yardımcı olurlar.
Yeterince sıvı tüketmenin sağlığa şöyle faydaları var:
- Susuzluğu önler
- Beden sıcaklığının korunmasını sağlar
- Yenilen yemeklerin sindirimini sağlar
- Atıkların atılımına yardımcı olur
Sindirimi İyileştirir
Bir orta boy portakalda 3 gram kadar lif vardır. İnsanlar için genel olarak günde 28 gram lif tüketimi öneriliyor. Fakat çoğu insan yeterince lif tüketmiyor. Liflerin sağlığa faydaları şöyle:
- Sindirime yardımcı olurlar
- Kan şekeri ve insülin düzeylerini düzenlerler
- Uzun süre tok tutarlar
- Bağırsak hareketlerini düzenlerler
Fakat lif alımınızı azar azar arttırın. Birden arttırmak şişkinlik gibi problemler ortaya çıkartacaktır.
Bel Yağlanmasını Azaltır
Portakalda bulunan lif içeriği kolesterol ve bel yağlanmasının azalmasını sağlayacaktır.
2022 yılındaki bir çalışmada fazla kilolu veya obeziteye sahip olan metabolik sendromlu 1500 kişi incelenmiş. Metabolik sendrom, kalp hastalıkları ve diyabet riskini arttıran bir rahatsızlıklar grubudur. 12 ayın sonunda lif alımını arttıranların beden ağırlığında ve bel yağlanmasında azalma görülmüş.
Fazla bel yağlanması inflamasyonu arttırır ve bu da tip-2 diyabet, yüksek tansiyon ve bazı kanser türleri gibi rahatsızlıkların riskinde artışa sebep olur.
Portakalda antioksidan özellikler taşıyan flavonoidler vardır. Bu flavonoidlerin bol alımı yağ kütlesinin azalmasına yardımcı olabilir.
Bağışıklık Sistemini Destekler
Bir portakalda günlük C vitamini ihtiyacının neredeyse %100’ü vardır. C vitamini ise bağışıklık sistemini destekler. Beden C vitaminini kolajen üretiminde ve spor ile dinlenme esnasında yağları yakıta çevirmekte de kullanır.
Yapılan araştırmalara göre portakal suyu bağışıklık sistemini destekliyor. Çünkü inflamasyonu azaltıyor.
Demir Emilimine Yardımcı Olur
Portakaldaki C vitamini bedenin demir emiliminin iyileşmesini sağlar. Demir bedenin oksijeni daha verimli kullanmasını sağlar ve demir eksikliği ise yorgunluğa sebep olur. Yeterince demir almak özellikle adet dönemindeki kadınlardaki kaybı engellemek için önemlidir.
Demir bitkisel beslenen insanlar için de temeldir. Beden bitkilerdeki demirden hayvansal kaynaklardakinden daha zor faydalanır.
Kronik Hastalıklara Karşı Korur
Portakalda antioksidan, anti-inflamatuvar, antiviral ve mikrop karşıtı özellikler gösteren flavonoidler bulunur. Araştırmalara göre antioksidanlar hücrelerin hasar görmesine engel oluyorlar. Oksidatif stres ise inflamasyona ve bunun sonucunda diyabete, kalp hastalıklarına ve belli kanser türlerine yol açabiliyor.
Kanser Riskini Azaltabilir
Portakal kabuğunda çok bol miktarda flavonoid ve C vitamini vardır. Bu flavonoidlerin kanser hücrelerinin gelişim ve yayılımını önleyebileceklerine dair çalışmalar var. Flavonoidler anormal hücrelerin programlanmış hücre ölümlerini aktif hale getirerek onların ortadan kaldırılmasını sağlıyorlar.
Bilişsel İşlevleri İyileştirebilir
Portakal daha iyi düşünmenizi sağlayabilir. Yapılan bir araştırmada limon suyunun yaşlı yetişkinlerde bilişsel yetenekleri geliştirdiği görülmüş. Başka bir çalışmada ise yine bir turunçgil olan limon suyunun genç sağlıklı bireylerde beyne giden kan akışını arttırdığı tespit edilmiş.
Portakalın Sağlığa Zararları Nelerdir?
Portakalı veya onun suyunu tüketmenin bazı riskleri olabilir. Bunlar şöyle:
- Reflü belirtilerinin artmasına sebep olabilir
- Asitliğinden dolayı mide yanmasını arttırabilir
- Hazımsızlık yapabilir
- Bazı ilaçlar ile etkileşime girebilir
- Çok fazla suyunu kısa sürede içerseniz kilo almanıza sebep olabilir