Yaban mersini Kuzey Amerika kıtasına özgü lezzetli bir meyvedir ve oldukça popüler olduğundan günümüzde dünyanın diğer bölgelerinde de yetiştirilmektedir.
Kalori değeri düşüktür ve çok sağlıklıdır. Bu nedenle kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olduğu gibi kalp ve beyin sağlığına da yardımcı olabilir.
Genelde bir süper gıda olarak görülür ve çeşitli vitaminler, faydalı bitkisel bileşenler ve antioksidanlar bakımından oldukça zengindir.
Yaban mersininin pek çok farklı türü bulunuyor ve görünümleri biraz farklı olabiliyor. Güzel ve tatlı bir lezzeti olduğundan genellikle taze tüketilir fakat dondurarak veya meyve suyunu çıkartarak tüketmek de mümkündür. Pek çok tatlının, reçelin içine yakışır ve aroma vermek için de kullanılabilir.
Yaban Mersini Kaç Kalori, Besin Değeri Nedir?
Yaban mersininin kalori ve yağ değeri düşüktür ancak sağlıklı lifler bakımından yeterli düzeydedir. 100 gram kadar çiğ yaban mersininin besin değerleri şu şekildedir:
- Kalori: 57 kcal
- Su: %84
- Protein: 0.7 gram
- Karbonhidrat: 14.5 gram
- Şeker: 10 gram
- Lif: 2.4 gram
- Yağ: 0.3 gram
Karbonhidrat
Yaban mersininde temel olarak %14 karbonhidrat, %84 su ve az miktarda protein ile yağ vardır.
İçindeki karbonhidratların büyük kısmı glukoz ve fruktoz gibi basit şekerlerden gelir ancak içerisinde lifler de bulunur.
Glisemik endeks değeri 53’tür ve bu değer onun kan şekerini ne kadar hızlı etkilediğini gösterir. Görece düşük bir değere sahip olduğu için kan şekerinde ani yükselmelere sebep olmaz ve diyabeti olan insanlar için güvenli görülür.
Lif
Lifler sağlıklı bir beslenmenin önemli bir parçasıdırlar ve çeşitli hastalıklara karşı koruma sağlarlar. 148 gram kadar tutan bir kase yaban mersininde 3.6 gram kadar lif vardır. Yaban mersininin karbonhidrat içeriğinin %16’sı kadar liflerden gelir.
Vitamin ve Mineraller
Yaban mersini çeşitli vitaminler ve mineraller bakımından zengindir. Bunlardan bazıları şöyle:
- K1 vitamini: Bu vitamin özellikle kanın pıhtılaşması için gereklidir ve kemik sağlığına da fayda sağlar.
- C vitamini: C vitamini cilt sağlığı ve bağışıklık sistemi işlevleri için önemli olan bir antioksidandır.
- Manganez: Bu temel mineral normal amino asit, protein, lipid ve karbonhidrat metabolizması için gereklidir.
Yaban mersininde aynı zamanda az miktarda E vitamini, B6 vitamini ve bakır da bulunur.
Bitkisel Bileşenler
Yaban mersini antioksidanlar ve faydalı bitkisel bileşenler bakımından da zengindir. Bunlardan bazıları şöyle:
- Anthosiyaninler: Bu antioksidanlar yaban mersinine kendine has mor rengini verirler ve kalp hastalıklarının riskini azaltırlar.
- Quercetin: Bu flavonolun yüksek oranda tüketiminin kan basıncında düşüş ve kalp hastalıkları riskinde azalma ile bağlantısı vardır.
- Myricetin: Bu flavonolun sağlığa pek çok faydası vardır ve bunlar arasında kanser ile diyabeti önlemek de vardır.
Anthosiyaninler
Anthosiyaninler yaban mersininde bulunan temel antioksidan bileşenlerdir.
Flavonoidler adı verilen geniş bir polifenoller ailesine dahildir ve bunların yaban mersininin sağlığa faydalarının büyük kısmından sorumlu oldukları düşünülüyor.
Yaban mersininde 15’ten fazla anthosiyanin türü tespit edilmiştir ama malvidin ve delphinidin bunlar arasında en öne çıkanlardır.
Bu anthosiyaninlerin meyvenin kabuğunda yoğunlaştıkları görülmektedir. Bu nedenle yaban mersininin en besleyici kısmı dış kabuğudur.
Yaban Mersininin Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Kalp Sağlığı
Kalp hastalıkları dünya çapında en yaygın ölüm sebepleri arasında yer alıyorlar. Çalışmalara göre flavonoid zengini gıdaların kalp sağlığı üzerinde çok olumlu etkileri mevcut.
Bazı çalışmalara göre yaban mersini kalp hastalıkları için temel bir risk faktörü olan yüksek tansiyon konusunda ciddi faydalar sağlıyor. Ayrıca kötü kolesterolün oksidasyonunu da engelliyor ve böylece kalp hastalıklarının ihtimalini azaltıyor.
Beyin Sağlığı
65 yaş üzeri insanların oranı dünya çapında artış gösteriyor ve bu nedenle yaşa bağlı rahatsızlık ve hastalıklar da yükselişteler. İlginç şekilde flavonoid zengini gıdaların daha iyi beyin işlevleri ile bağlantısı olduğu belirtiliyor.
Yaban mersini tüketmek yaşla birlikte artış gösteren oksidatif stresi önleyebiliyor.
Bu meyve aynı zamanda beyin fonksiyonlarını doğrudan da iyileştirebiliyor. 12 haftalık bir çalışmada günlük olarak yaban mersini suyu içmenin erken dönem hafıza gerilemesi yaşayan ileri yaşlı bireylerde hafızayı iyileştirebilmiş.
Kan Şekeri Kontrolü
Tip-2 diyabet vakaları dünya çapında artış gösteriyorlar. Diyabet sahibi olan insanlar kan şekerindeki hızlı değişimlere karşı hassastırlar ve karbonhidrat zengini gıdalar tüketirken dikkatli olmaları gerekir. Yaban mersininde orta düzeyde şeker bulunur ve 148 gramında 15 gram kadar şeker vardır.
Ancak kan şekeri üzerinde olumsuz etkilere sahip değildir ve bunun sebebi içeriğindeki biyoaktif bileşenlerin fazlalığı olabilir.
Yan Etkileri
Ölçülü olarak tüketildiğinde yaban mersininin sağlıklı bireyler üzerinde herhangi bir yan etkisinin olduğu görülmüyor. Yaban mersini alerjisi ise mümkündür ancak çok nadir görülen bir rahatsızlıktır.
Sonuç Olarak
Yaban mersini popüler ve lezzetli bir meyvedir.
İyi bir K1 vitamini, C vitamini ve manganez kaynağı olduğu gibi anthosiyaninler gibi diğer faydalı bileşenler bakımından da zengindir.
Yaban mersinini ölçülü bir şekilde düzenli tüketmek kalp hastalıklarının önlenmesine, beyin sağlığının iyileştirilmesine ve kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olabilir.